4.  Anunț acțiune de colectare a deșeurilor electrice și electronice ce se va desfășura sâmbătă, 17.04.2021

   3. Patrula de Reciclare, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, lansează concursul „Vara Poveștilor Eco"


București, 4 august 2020
Colectezi selectiv deșeurile reciclabile, deșeurile electrice și bateriile? Eviți plasticul de unică folosință? Ai adoptat metode de a economisi apă sau electricitate? Folosești alternative eco de transport? Participi la plantări sau ecologizări? Refolosești în mod creativ anumite obiecte, în loc să le arunci? Dacă ai sub 18 ani și practici diferite obiceiuri responsabile față de mediu, în vara aceasta îi poți inspira și pe alții să îți urmeze exemplu și poți câștiga premii.
 
Patrula de Reciclare, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, lansează concursul „Vara Poveștilor Eco” – o competiție de mărturii video pentru copii și tineri implicați în protejarea mediului. Până pe 24 septembrie aceștia sunt invitați să realizeze și să trimită organizatorilor un video de maximum 1 minut în care prezintă, cu exemple concrete, ce fac ca să fie „eco” în viața de zi cu zi – acasă, pe stradă sau în vacanță.
 
Cei interesați pot participa fie individual, fie în echipă. Filmele care respectă criteriile de eligibilitate vor intra într-o tombolă cu premii, la sfârșitul lunii septembrie. Concursul va acorda 10 premii individuale la categoria „Super Eco Story” și 3 premii de echipă la categoria „Super Eco Team”.
 
La secțiunea pentru echipe vor fi luate în considerare filmele realizate de grupurile de elevi care au un proiect comun sau sunt implicați în anumite activități de protejare a mediului. Filmele vor fi difuzate pe site, pe pagina Facebook și canalul YouTube ale programului.
 
Mulți cred că un stil de viață responsabil față de mediu e prea complicat. Auzim des „nu are cine, la noi nu se face...”  Este fie o scuză fie o percepție greșită. Copiii și tinerii au reușit să aducă, în școlile și în familiile lor, atâtea schimbări benefice. Încurajându-i să-și povestească experiențele concrete, într-un format care le este familiar, le apreciem inițiativele, și, în același timp, le dăm ocazia să arate că se poate.

Concursul „Vara Poveștilor Eco” marchează începutul parteneriatului dintre Patrula de Reciclare și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Acest parteneriat este un nou imbold, pentru comunitatea voluntarilor din program, să dea exemple despre cum ne putem „recicla” obiceiurile proaste și le putem transforma în obiceiuri bune, responsabile. În fond, copiii și tinerii sunt cei care vor trăi în lumea pe care o definesc acțiunile noastre, azi. Din această perspectivă, alături de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor oferim o „voce” cât mai puternică generației lor” spune Alexandra Arnăutu, directorul programului.
 
„Vara Poveștilor Eco” este primul concurs al Patrulei de Reciclare accesibil și tinerilor care nu sunt înscriși în program. Participanții se pot inspira și orienta cu ajutorul celor 20 de idei eco pentru 2020, o listă de subiecte de actualitate în domeniu pe care Patrula de Reciclare se axează la această ediție.
 
Concursul, organizat de către Asociația Volens în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor le oferă copiilor oportunitatea să prezinte gesturile lor de grijă față de natură și să încurajeze, pe o scară cât mai largă, comportamentul responsabil.
 
Patrula de Reciclare își continuă și pe perioada vacanței de vară activitatea creativă care a consacrat programul drept o platformă națională de excelență în educația de mediu. Preșcolari, elevi si liceeni din toată țara promovează obiceiurile bune în comunitățile lor din toată țara.
 
Regulamentul competiției se află pe site.

Cu gânduri bune,

Ada Lungu 
Președinte
Asociația Volens

M. 0720 361 628
W. www.patruladereciclare.ro
FB. facebook.com/patruladereciclare
YT. youtube/user/PatruladeReciclare

 2. Agenția pentru Protecția Mediului Bihor informează:

               Activităţile de recoltare, capturare şi/sau achiziţie şi/sau comercializare a plantelor şi animalelor din flora şi fauna sălbatice, terestre şi acvatice, în stare vie sau semiprelucrată, sau a unor părţi sau produse ale acestora, a florilor de mină, a fosilelor de plante şi fosilelor de animale vertebrate şi nevertebrate, pe teritoriul naţional sau la export, se pot organiza şi desfăşura numai de persoane fizice sau juridice autorizate, în conformitate cu dispoziţiile Ordinului nr. 410/2008 pentru aprobarea Procedurii de autorizare a activităţilor de recoltare, capturare şi/sau achiziţie şi/sau comercializare, pe teritoriul naţional sau la export, a florilor de mină, a fosilelor de plante şi fosilelor de animale vertebrate şi nevertebrate, precum şi a plantelor şi animalelor din flora şi, respectiv, fauna sălbatice şi a importului acestora.

Prevederile prezentei proceduri se aplică:

    a) speciilor de plante din flora sălbatică, inclusiv speciilor de ciuperci, în stare vie sau semiprelucrată (moartă), sub formă întreagă sau de părţi ale acestor plante (rădăcini, rizomi, bulbi, tulpini, ramuri, coji, flori, frunze, fructe, seminţe, muguri etc.);

    b) speciilor de animale din fauna sălbatică, terestră şi acvatică, în stare vie sau semiprelucrată (moartă), sau unor părţi sau produse obţinute din acestea;

    c) florilor de mină;

    d) fosilelor de plante şi fosilelor de animale vertebrate şi nevertebrate.

 

Conform acestui ordin:

Recoltarea/capturarea unor plante şi animale sălbatice din categoria celor prevăzute mai sus de către persoane fizice pentru consumul sau folosinţa proprie în familie, cu excepţia celor care sunt supuse unui regim special de ocrotire şi conservare, se poate face fără autorizaţie pentru recoltare/capturare şi/sau achiziţie şi comercializare, dar cu respectarea dispoziţiilor art. 13, precum şi a condiţiilor, restricţiilor şi interdicţiilor cu privire la ocrotirea monumentelor naturii, a speciilor de plante şi animale ameninţate cu dispariţia, a zonelor naturale supuse regimului de protecţie ecologică, stabilite de către autorităţile competente, precum şi de către proprietarii şi deţinătorii legali ai terenurilor şi apelor, cu privire la accesul pe terenurile pe care le deţin în proprietate sau în administrare.

Mai multe detalii privind obținerea Autorizației de recoltare conform Ordinului nr. 410/2008 sunt disponibile pe site-ul Agenției pentru Protecția Mediului Bihor: http://apmbh.anpm.ro/web/apm-bihor/biodiversitate.

 

1. Agenția pentru Protecția Mediului Bihor informează persoanele fizice și juridice cu privire la obligațiile ce le revin referitor la exemplarele de păsări sau alte specii strict protejate capturate sau ucise accidental. Astfel, în conformitate cu Hotărârea nr. 323/2010 privind stabilirea sistemului de monitorizare a capturilor şi uciderilor accidentale ale tuturor speciilor de păsări, precum şi ale speciilor strict protejate prevăzute în anexele nr. 4A şi 4B la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice:-

  • Persoana fizică sau reprezentantul unei persoane juridice care observă sau deţine accidental exemplare de faună sălbatică sau cadavre ale acestora are obligaţia să le declare la comisariatul judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu şi să semneze declaraţia privind capturarea/uciderea accidentală a unei specii de păsări sau a unei specii strict protejate prevăzute în anexele nr. 4A şi 4B la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007, cu modificările şi completările ulterioare.

·Nedeclararea de către persoanele fizice a cazurilor de captură sau ucidere accidentală a unor exemplare aparţinând speciilor prevăzute la art. 1 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei.

·Nedeclararea de către reprezentantul persoanei juridice a cazurilor de captură sau ucidere accidentală a unor exemplare aparţinând speciilor prevăzute la art. 1 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

·Lista speciilor cuprinse în cele 2 anexe menționate mai sus se regăsește pe site-ul APM Bihor: http://www.anpm.ro/web/apm-bihor/comunicate-de-presa

sus